OIKEAN KANKAAN VALINTA

Laadukkaan ja hyvän kankaan valinta on sisustamisessa yksi haasteellisimpia vaiheita. Verhoilukangas on näyttävä osa sisustusta, jonka toivotaan kestävän aikaa tyyliltään ja laadultaan. Ulkonäön ja hankauskestävyyden lisäksi nykyaikainen asiakas toivoo kankaan olevan eettisesti kestävä niin luontoa kuin ihmisarvoa kunnioittaen.

Sormituntumallakin saa melko hyvän kuvan kankaan ominaisuuksista; esimerkiksi sidoksen tiiviys ja jämäkkyys kertovat hyvästä laadusta. Seuraaviin seikkoihin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota kangasta valitessa.

Tietoa tekstiilikuiduista saat Suomen Tekstiili & Muoti -liiton kokoamasta tekstiilikuituoppaasta.

HANKAUKSENKESTOARVO

Hankauksenkestoarvo ilmaisee hankaustestissä (Martindale-testi) mitatun, kulumiseen vaadittavan hankauskertamäärän. Tämän mittarin mukaan mitä suurempi arvo, sitä kestävämpi kangas. Kankaan hyvänä pysymiseen vaikuttavat kuitenkin myös muutkin asiat kuin yksin hankaustestitulos, kuten materiaalin luonne, tekstiilipinnan hoito ja säännöllinen puhdistus.

Annalan useat kankaat läpäisevät julkisten tilojen vaatimukset yli 35 000 martindalea. Villakankaamme yltävät kulutuskestävyydessä 50 000-100 000 tai jopa 200 000 martindaleen saakka erikoiskestävän villaisen loimilangan ansiosta.

Kohokuviollinen kangas kestää luonnollisesti hankausta huonommin kuin sileä. Kankaiden käyttökestävyyteen pystyt itse vaikuttamaan esimerkiksi kierrättämällä tyynyjä ja vaihtamalla tuolien paikkaa keskenään niiden käytön tasaamiseksi.

VALONKESTOARVO

Valonkestoarvo ilmoitetaan asteikolla 1–8. Huonekalukankaan valonkestoarvo on normaalisti 4–5, Annalan kankailla vähintään 5. Yksivärisillä kankailla verhoillut kalusteet olisi aina hyvä sijoittaa pois suorasta auringonpaisteesta.

HOITO-OHJEITA

LAADUKAS KANGAS ON KESTÄVÄ VALINTA

Laadukas kangas ei yksin riitä takaamaan, että kangas säilyy kauniina pitkään. Sisustuskankaiden pito puhtaana antaa monia käyttövuosia lisää kankaille ja se onnistuu hyvin kotikonstein. Pöly, lika ja tahrat tekevät kaikista pinnoista epämiellyttävät.

Kankaan säännöllinen imurointi tekstiilisuulakkeella pitää pölyt poissa kankaasta ja pehmusteiden välistä. Näin kankaan pinta säilyy kauniina ja raikkaana.
Kankaiden ja pehmusteiden tamppaamista ei suositella. Pehmeällä harjalla ja nihkeällä mikrokuituliinalla pyyhintä puhdistaa tehokkaasti kangasta.

TAHRANPOISTO

Jos kangas kuitenkin tahrautuu, painele tahraa puhtaalla, kostealla liinalla. Tarvittaessa
käytä hieman neutraalia saippuaa. Toista pyyhintää kostealla mikrokuituliinalla useita kertoja ja välillä kuivaat froteepyyheellä tai talouspaperilla painellen. Näin imeytät kosteuden ja lian pois pinnasta. Mikrokuituliina on tehokas ilman saippuaakin. Huuhtele saippuainen pinta kostealla mikrokuituliinalla, näin kankaan pinnalle ei muodostu saippuarantuja. "Maltti on valttia", vaikeatkin likatahrat kuten kahvi valkoisella villakankaalla yleensä lähtee pois, kun vain malttaa toistaa puhdistusta ja lian imeyttämistä useita kertoja.

Huom! Älä käytä astianpesuainetta! Ne sisältävät yleensä valkaisevia aineita ja poistavat helposti tekstiileistä värin. Vaikeiden tahrojen poistamisessa on hyvä kääntyä pesuammattilaisen puoleen.